PIEKEN MET DE JONGE DUIVEN

Pieken met de jonge duiven

Het is nu eind augustus, het seizoen met de oude duiven loopt stilaan ten einde maar voor de jonge duiven moeten de belangrijkste vluchten nog komen. Omwille van de hitte zijn er wel al vluchten geschrapt of ingekort maar laat ons hopen dat vanaf nu alles doorgaat zoals gepland en dat ook de jonge duiven nog vluchten van boven de 350 km. kunnen afwerken. Zo kunnen ze toch al de nodige ervaring opdoen voor volgend jaar. Duivensport blijft een selectiesport en wanneer de liefhebbers eerlijk zijn met zichzelf, en de duiven selecteren op de voor hun geliefkoosde afstanden, dan kunnen deze duiven veel meer dan wij denken. Zelfs met hoge temperaturen en marathonafstanden geraken de daarop geselecteerde duiven best thuis. Voor diegene die denken: we geven er eens enkele duiven op mee die op de kortere afstanden toch niet goed komen is het een ander verhaal.

 

Wat kan je nu doen om de jonge duiven in topvorm te brengen?

Op en rond het hok:

Uiteraard zal je je jonge duiven al verduisterd hebben en kan je ze nu bijlichten zodat ze ongeveer 17-18 uur licht per dag hebben. Op een nestje spelen of het systeem van de schuifdeur hanteren is ook een keuze die je zelf moet maken. Het regelmatig zelf wegbrengen van de jonge duiven tussen de wedstrijden door kan ook zorgen voor een verbetering van de conditie.

Geef eens de laatste 2 dagen voor het inmanden Catoboost Vit B12 via het drinkwater aan   5 ml. per 2 liter. Hierdoor stimuleer je het gehele metabolisme van je duiven en ga je bij je duiven een conditiepiek bereiken.

Snelle recuperatie en opbouw naar de volgende vlucht kan via aangepaste voeding waaraan je op gepaste tijden een olie en poeder met extra eiwitten en probiotica aan toevoegt.

Medisch gezien:

Het voorkomen van natte ogen / problemen met de bovenste luchtwegen is een zeer belangrijk gegeven. Dit kan je al vanaf de 1e vluchten door de ogen te druppelen met gewone oogdruppels (Giantel Eye drops, Forma drops,…) deze hebben een zuiverende werking op de ogen en het traankanaal en zullen onzuiverheden wegspoelen. Als je merkt dat er toch wat problemen zijn met natte ogen, one eye cold, vuile neuzen dan kan je op verschillende manieren handelen:

 

  • met een antibiotica druppelen (bijv. Linco spectin, )
  • oogzalf gebruiken (cavasan, aureomycine, …)
  • via het drinkwater of de voeding een algemene kuur geven: elke duiven dierenarts heeft hiervoor wel een middel, bij Giantel adviseren we dan ons nieuwe product ORNI DT 100 G (zie hieronder) te geven gedurende 5-7 dagen. Wel altijd de grit verwijderen tijdens de behandeling want de aanwezige calcium vermindert de opname van doxycycline in het lichaam van de duif.
  • Tabletten opsteken: bij de typische one-eye-cold (1 oog dik en nat) helpen onze ORNI DS TAB zeer goed. De 1e dag 2 tabletten tegelijk opsteken, de 2e dag ook en de 3e dag nog 1 tabletje.
  • Injecties: elke duivendierenarts heeft hiervoor wel een middel staan. 2 x inspuiten met 1 dag tussen heeft al bij vele melkers goed geholpen met een topresultaat op de volgende vlucht.

 

Veel succes nog!

 

– NIEUW –

Ter vervanging van ORNI-DS 100 gram vanaf nu verkrijgbaar

met verbeterde samenstelling

ORNI-DT

water oplosbaar poeder

100 gram

 

  • Behandeling van de meest voorkomende aandoeningen van de luchtwegen, sinusitis en ooginfecties.
  • Behandeling van uitbraken van chlamydia en mycoplasma infecties in stress situaties.

 

 

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen

2020-08-27T11:19:49+00:00 Augustus 27th, 2020|