KLAAR VOOR DE WINTERKWEEK?

Klaar voor de winterkweek?

 

Een goede winterkweek staat of valt met een goede voorbereiding. Sowieso moeten duiven die gaan kweken in goede gezondheid zijn en eigenlijk ook voorbereid worden zoals de vliegduiven in het seizoen, om topprestaties te halen. Tuurlijk kan je ook gewoon je kweekkoppels bij elkaar zetten zonder deftige voorbereiding en ze maar laten doen. Deze zullen ook wel met eieren komen en jonge duiven grootbrengen. Maar als je graag hebt dat de duivinnen allemaal ongeveer gelijktijdig leggen en goede bevruchtingsresultaten halen,  kan je met een beetje voorbereiding grote stappen zetten.

Zorg voor kweekduiven die in topconditie zijn. We willen allemaal 100% bevruchting en jonge duiven die mooi opgroeien, maar dit kan alleen met duiven die daar ook klaar voor zijn. Dus geen te vette of te lichte duiven. Het is beter een weekje of 2 wachten met koppelen dan met duiven te kweken die er eigenlijk niet klaar voor zijn.

Enkele tips:

  • Vanaf 2 weken vóór de koppeling geen medicatie meer geven.
  • Laat je duiven ongeveer 1 maand voor de koppeling enten tegen Paramyxo. Zo ‘boost’ je hun immuunsysteem en gaan ze al via de eidooier, en later de kropmelk, voldoende antistoffen meegeven aan de jonge duifjes.
  • Eventueel 4 weken voor de koppeling zorgen dat je duiven vrij zijn van wormen, coccidiose en trichomoniasis.
  • Vanaf 2 weken voor de koppeling bijlichten. Zorg dat je tot 14 lichturen per dag komt, dit zet bij duiven de ‘kweekhormonen’ in werking. Als je ook je toekomstige vliegduiven bijlicht, dan kun je het best stoppen met bijlichten vanaf het leggen van de eieren. Dit om te voorkomen dat deze in het seizoen te vroeg al pennen laten vallen.
  • Wat vitamine E en Selenium toevoegen helpt om de drift wat aan te wakkeren en het zijn kweekvitamines die de vruchtbaarheid en een vlotte eileg bevorderen.
  • Opvoeren van de duiven: een wat rijkere mengeling te geven vanaf 1 week voor de koppeling kan helpen om de duiven in goede conditie te zetten.

 

Wat kan u hiervoor gebruiken uit het Giantel gamma:

  • 4 weken voor de koppeling een kuur van 7 dagen met Cocci – Tricho.
  • Regelmatig Vitamino – mix in het water/voer, zo geef je je duiven nog de juiste vitamines mineralen en aminozuren mee voor een goede bevruchting en goed eischaalkwaliteit.
  • Vanaf een week voor de koppeling onze Recovery Green over het voer. Zo geef je je duiven de juiste bouwstenen mee voor een optimale bevruchting: pre- en probiotica, maar ook Vitamine E en Selenium.
  • Je kan onze Giachol Green gerust dagelijks via het drinkwater geven zowel als voorbereiding op, als tijdens de kweekperiode. Giachol Green bevat onder andere verschillende kruiden zoals thymol, carvacrol, salix, curcuma, etc. Deze kruiden hebben allemaal een positieve invloed op de algehele weerstand van je duiven. Ze zorgen voor een gezonde darmflora, hebben een sterke anti-ontstekingswerking en zullen helpen de lever te zuiveren.

Veel succes allen!

2018-11-29T13:32:25+00:00 November 29th, 2018|