JONGE DUIVENZIEKTE SLAAT GENADELOOS TOE…

Een jaarlijks terugkerend fenomeen bij de jonge duifjes: de jonge duivenziekte,  ook wel Adeno – coli bij de jonge duifjes genoemd.  Al vele meldingen van deze ziekte, maar opvallend ook veel sterfgevallen dit seizoen.

Wanneer het beperkt blijft tot dik zitten van enkele duifjes, de krop omgooien en slechte, waterige, groene mest dan zou je het probleem kunnen verhelpen door enkele dagen weinig tot niets te voeren. Enkel wat grit en licht verteerbaar voer, met Electrolyt in het water. Dit om de verzwakking door uitdroging te voorkomen.

Wanneer je meerdere dode duifjes hebt, is zwaarder ingrijpen noodzakelijk. Hierbij een zeer handig behandelingsschema:

COLI- BEHANDELING

In sommige gevallen blijkt dat alleen coli-stop onvoldoende is om “coli” bij duiven te bestrijden, dit is afhankelijk van de diverse vormen van de bacteriële besmetting. Mocht u na 2 dagen behandeling met alleen coli-stop geen verbetering zien, dan moet u als volgt handelen:

4 ml. Para-Therapy, ½ schepje Coli-Stop, 1 schepje Cocci-Tricho en 10 ml Electrolyt

Samen geven op 2 liter water gedurende 5 tot 6 aaneengesloten dagen.

 

De verschijnselen kunnen divers zijn. Meestal begint het met het slecht binnenkomen van de jonge duiven. De veertjes staan wat hoog, braken van duivenvoer en veel drinken (als men lichtjes op de kropwand drukt stroomt het water uit de bek). En de mest kan waterachtig, groen/bruinkleurig zijn of men vindt kleine gele plekjes in het hok.

De zieke duiven kunnen samen met de anderen in hetzelfde hok behandeld worden. Het is raadzaam om de duiven tijdens de kuur niet uit te laten omdat ze anders niet binnenkomen en/of uit de goot gaan drinken. De duiven kunnen hun normale rantsoen eten krijgen tijdens de kuur.

Soms kan het acuut toeslaan en duiven kunnen binnen enkele dagen sterven.

Als ontsmetting van het hok en de bakken, kan ons nieuwe product Giaclean zeer nuttig zijn.

Bekijk hier een informatief filmpje over dit product:

 

 

Gezond houden van de jonge duiven:

Hoe kan je je jonge duifjes zo gezond mogelijk aan hun eerste levensmaanden laten beginnen en hoe kan je ze zo gezond mogelijk houden zonder al te veel gedoe met antibiotica enz.?

Dit kan je doen door je duifjes alles te geven zodat hun natuurlijke weerstand zo hoog mogelijk wordt, waardoor ze zelf de meeste kwaaltjes kunnen overwinnen. Laat ze maar de hele dag met open vensters of in een volière zitten, op voorwaarde dat ze niet in de tocht zitten natuurlijk. Hiervoor kan windbreekgaas al een goede oplossing zijn. Zorg dat ze binnen op een droog, tochtvrij hok kunnen gaan schuilen voor de regen en zorg dat er geen overbevolking is op het hok, zodat ieder duifje zijn eigen rustplankje – bakje heeft.

Het kan verstandig zijn om ze bij het spenen allemaal  2 Cocci – Tricho tabletjes te geven, zodat ze al zeker vrij van het geel, coccidiose en hexamitiasis kunnen starten. Of bij twijfel 5 -7 dagen Cocci- Tricho via het water of voer.

 

Wat kan er nog van belang zijn?

  • Reeds op jonge leeftijd, 4-5 weken oud, een 1e enting met een combinatievaccin Paramyxo – herpes en dit 3 tot 5 weken later herhalen om ze zo een zo volledig mogelijke bescherming  te geven.
  • 2 weken later kan je ze dan ook al voor de pokken enten.
  • Regelmatig verzuren van het drinkwater (2-3 x per week) met onze Triple Acid Green om zo Trichomonas geen kans te geven.
  • Zorg voor een goede darmwerking door regelmatig onze Metabol Green samen met Recovery Green door het voer te geven. Op deze manier krijgen je jonge duifjes de nodige bouwstenen aangereikt die nodig zijn voor de spier- en vederontwikkeling. Niet vergeten dat deze duifjes nog in volle ontwikkeling/groei zijn. Als er nu tekorten zijn, kunnen ze deze achterstand niet meer goed maken.

 

Hierbij een mogelijks vaccinatieschema voor de jonge duiven:

  • Paramyxo + herpes: Vanaf 4-5 weken oud een 1e enting, herhalen na 3 weken.
  • Pokken: De duifjes moeten minstens 6 weken oud zijn. Indien je de entingen met Paramyxo + herpes al hebt uitgevoerd, pas 2 weken later enten.
  • Paratyfus: Alleen indien er problemen zijn: 2 weken na een Paramyxo + herpes of pokken vaccinatie.
2018-05-04T11:38:31+00:00 April 15th, 2018|