JONGE DUIVENZIEKTE ADENO / COLI

Jonge duivenziekte Adeno / Coli

 

Momenteel heerst de jonge duivenziekte weer enorm in jonge duivenland. Sommige liefhebbers krijgen er bijna nooit mee te maken terwijl anderen er blijkbaar jaarlijks grote problemen mee kennen. Als oorzaak duiden we meerdere virussen aan: Adeno, Circo, Rota virus. Deze verzwakken de duiven en zorgen voor een daling van de immuniteit bij de duiven waardoor andere bacteriën hun kans dan zien om explosief te vermeerderen en grote problemen te veroorzaken zoals de gevreesde E. coli, waardoor die duifjes jammerlijk genoeg snel sterven. Ook het Geel / Trichomoniasis gaat dan vaak explosief vermeerderen.

Wanneer het beperkt blijft tot dik zitten van enkele duifjes, de krop omgooien en slechte, waterige, groene mest dan zou je het probleem kunnen verhelpen door enkele dagen weinig tot niets te voederen, enkel wat grit en licht verteerbaar voeder, met Electrolyten in het water. Dit om de verzwakking door uitdroging te voorkomen.

Wanneer je meerdere dode duifjes hebt is zwaarder ingrijpen noodzakelijk. Hierbij een zeer handig behandelingsschema:

 

“COLI- BEHANDELING”

 

In sommige gevallen blijkt dat alleen coli-stop onvoldoende is om “coli” bij duiven te bestrijden; dit is afhankelijk van de diverse vormen van de bacteriële besmetting; mocht U na 2 dagen behandeling met alleen coli-stop geen verbetering zien bij de ziekteverschijnselen dan moet u als volgt handelen:

 

4 ml. Para Therapy, ½ schepje Coli-Stop, 1 schepje Cocci-Tricho en 10 ml Electrolyt

samen geven op 2 liter water gedurende 5 tot 6 aaneengesloten dagen.

 

De verschijnselen kunnen divers zijn:

Meestal begint het met het slecht binnenkomen van de jonge duiven.

De veertjes staan wat hoog, braken van duivenvoer, veel drinken (als men lichtjes op de kropwand drukt stroomt het water uit de bek).

De mest kan waterachtig, groen/bruinkleurig zijn of men vindt kleine gele plekjes in het hok.

De zieke duiven kunnen tezamen met de anderen in hetzelfde hok behandeld worden.

Het is raadzaam om de duiven tijdens de kuur niet uit te laten omdat ze anders niet binnenkomen en/of in de goot gaan drinken.

De duiven kunnen hun normale rantsoen eten krijgen tijdens de kuur.

Soms kan het acuut toeslaan en duiven kunnen binnen enkele dagen sterven.

 

Gezond houden van de jonge duiven:

Het bovenstaande behandeling schema is onze ‘traditionele’ aanpak, die zeer zeker succesvol is als behandeling. Maar natuurlijk staat ook de wetenschap voor onze duiven niet stil en worden er door nieuwe inzichten in de verschillende organismen van onze duiven ook nieuwe praktijken / producten ontwikkeld om onze duiven gezond te houden. Ook Giantel gaat mee in deze ontwikkelingen. Hierdoor hebben we een nieuwe manier van voorkomen / behandelen ontwikkeld voor ‘jonge duiven ziekte’. Het product noemt: ‘Col-Immunity Boost’ en is een unieke mix van goede darm darmbacteriën extracten en Immuun stimulerende complexen, speciaal samengesteld om de ziekteverwekkende (coli) bacteriën te bestrijden. Je kunt het inzetten om de ziekte te voorkomen maar ook wanneer de eerste tekenen van de jonge duivenziekte op je hok aanwezig zijn.

Voor meer informatie, zie COL-IMMUNITY BOOST

Wat kan er nog van belang zijn?

  • Reeds op jonge leeftijd, 4-5 weken ouderdom, een 1e enting met een combinatievaccin Paramyxo – herpes en dit een 3 tot 5 weken later herhalen om ze zo een zo volledig mogelijke bescherming mee te geven.
  • 2 weken later kan je ze dan ook al voor de pokken enten.
  • Zorgen voor een goede darmwerking door bijvoorbeeld regelmatig onze Recovery Green door het voeder te doen. Op deze manier krijgen je jonge duifjes de nodige bouwstenen aangereikt die nodig zijn voor de spier -en veder ontwikkeling. Niet vergeten dat deze duifjes nog in volle ontwikkeling/groei zijn. Als er nu tekorten zijn kunnen ze deze achterstand niet meer goed maken.

 

Hierbij een mogelijks vaccinatieschema voor de jonge duiven:

  • Paramyxo + herpes: Vanaf 4-5 weken ouderdom een 1e Herhalen na 3 weken.

 

  • Pokken: De duiven moeten minstens 6 weken oud zijn. Indien je al de entingen met Paramyxo + herpes hebt uitgevoerd, best pas 2 weken later enten.

 

  • Paratyfus: Enkel indien problemen: 2 weken na een Paramyxo + herpes of pokken vaccinatie.

 

 

Veel Succes!

2019-07-12T09:09:12+00:00 Mei 9th, 2019|